Har man sagt ”rom”, vil man helt naturligt også sige ”Cuba”. De to ord hænger uløseligt sammen for mange mennesker, og den cubanske rom er såmænd også noget af det bedst sælgende på markedet. Langt det meste cubanske rom bruges i cocktails, men der findes også mindre og mere eksklusive rommærker, hvor drikkekvaliteten er helt i top, og en af disse er utvivlsomt Ron Santiago de Cuba fra byen af samme navn.
Den cubanske romstil er kendt for at være let, krydret og tør, og Santiago de Cuba er ingen undtagelse. Santiago de Cuba er kolonnedestilleret på en base af melasse, og skabes på det gamle destilleri. hvor Bacardi blev produceret inden revolutionen sidst i 1950’erne. En vaskeægte cubansk rom i den medium tørre ende af skalaen.
Befinder man sig på Cuba er et besøg i Santiago de Cuba ikke fuldendt uden et besøg hos Santiago de Cuba Rum Factory. Den tidligere Bacardi-fabrik er det sted, hvor denne vidunderlige rom produceres i dag. Den gamle fabrik ser stadig ud som den gjorde, da den blev nationaliseret tilbage i begyndelsen af 60’erne. Fabrikken er placeret på tværs af gaden fra togværftet, hvor de stadig bruger det rene vand fra Santiago de Cubas grundvand.
Ron Santiago de Cuba anses for at producere Cubas i særklasse bedste rom. Et fuldstændigt ubekræftet cubansk rygte siger i øvrigt, at Ron Santiago de Cuba var Fidel Castros yndlingsrom. Det lyder plausibelt, når man tager i betragtning, at Santiago de Cuba var Fidels barndomsby. Når man drikker Santiago de Cuba kan man unægteligt også smage, hvorfor dette rygte er sat i gang - kompleksiteten er i disse produkter helt og aldeles uovertruffen.